Från En Krögares hjärta

Att bo i ett kustsamhälle är speciellt. Förr i tiden var det tufft att leva här och det har präglat kulturen. Ofta var männen ute till havs i långa perioder och kvinnorna fick ta hand om det mesta själva. Fruar, äldre och barn tydde sig till varandra – och den gemenskapen sitter kvar än idag.

Det är svårt att sätta fingret på , men en familjär stämning är nog det närmaste man kan komma. Det innebär att man tar hand om varandra, speciellt om någon råkar illa ut, då hjälps man åt.

Våra mormödrars kök var alltid öppet för byns barn och där vid grytorna föddes de smaker som präglar maten på vår restaurangs meny än idag.

Mat, människor och råvaror, från Bohusläns skärgård.

För oss är årstiderna, säsongerna, starkt förknippade med vilka råvaror som finns att tillgå. Från våren då allt börjar om. När makrillen kommer tillbaka till kusten, till sommarens musslor och höstens mys med hummer och ostron i skenet av levande ljus.

Att vår krog har stort fisk- och skaldjursfokus är en självklarhet. Restaurangen ligger ju precis vid havet. Vi vill vara moderna, med rötterna i det klassiskt, franska köket. Framförallt i våra egna rötter av bohuslänsk husmanskost. Vi använder oss gärna av matlagningstekniker från andra kök och kulturer, men vi använder våra egna råvaror från regionen.

Färsk. Nysaltad stenbitsrom.

De kockar som kommer från andra delar av Sverige för att jobba här tycker att det är häftigt med vår närhet till råvarorna. Vi hämtar räkorna direkt från räktrålaren Atlantic. Det är bra att bli påmind om hur lyxigt det faktiskt är att inte alla restauranger har det så.

Drivkraften är att skapa arbetstillfällen här ute i kustbandet för att vi vill att människor ska kunna stanna kvar och leva här. Vår dröm är att det ska vara en levande bygd. Som är full av barn och framtidstro precis som när Allert Karlsson var liten på 1920-talet. Sen är det tillfredsställelsen från gästen. När någon säger att de fått en härlig upplevelse hos oss så kan vi leva på det hur länge som helst. Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil är vår plats.

Mat

Mat är för oss så mycket mer än en näringskälla. Det är tradition, minnen, kultur, och njutning. Bra mat med stark, lokal förankring är en central del av umgänget i våra liv och resultatet av många människors ansträngningar. Människor som vi hyser en enorm respekt för. Det är givetvis yrkesfiskarna – de som skapar förutsättningar för oss att servera fisk och skaldjur från Bohuslän. Men det är också våra kockar, servispersonal och diskare vars slit inte alltid får den uppskattning de förtjänar. Dessutom har vi nära samarbeten med några större leverantörer vilka vi absolut inte vill glömma.

Reine Patriksson