Recept

Recept

Fattiga riddare med frisk grön smoothie & kokkaffe

Ingredienser FATTIGA RIDDARE

1 ägg
2 dl mjölk
⅕ tsk kanel
⅕ tsk kardemummakärnor
1 tsk socker
Briochebröd
Flytande honung
Grekisk/Turkisk yoghurt (vispas)
Blåbärssylt
Fläderblommor/älgörtsblommor
Steksmör

Gör så här

Knäck ägget i en djup tallrik eller skål.
Häll i mjölk, kanel, krossade kardemummakärnor och socker.
Vispa ihop med en gaffel.
Vispa yoghurten fluffig och ställ undan.
Värm stekpannan och tillsätt smöret.
Doppa brödets båda sidor i äggblandningen och strössla över socker.
Stek till båda sidorna får en fin karamelliserad färg.
Garnera med fläderblommor eller älgörtsblommor från naturen.

Ingredienser Smoothie (Mixerkanna behövs)

1 banan
1 äpple
3 dl apelsinjuice
1 msk chiafrön
1 msk havregryn
Färsk spenat (alt. vildplockat)

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en mixerkanna och mixa till önskad konsistens.
Garnera med några tunna äppelskivor och toppa med extra chiafrön.

Tillägg

Byt ut spenaten mot plockade brännässlor alternativt addera bladen mixade.

Sommarsallad med getostknyte, hjortron och charkuteri

Ingredienser

Tortillabröd
200 g lokal chèvre
200 g hjortronsylt
1 äpple
2 huvuden gemsallad
1 tomat
25 g tryffelsalami
Solroskärnor
Olja
Äppelcidervinäger
Salt

Gör så här

Värm stekpannan på medeltemperatur tillsammans med solroskärnorna till de får färg. Du behöver ingen olja, men se till att de inte blir brända!
Lägg ut tortillabröden och toppa med ost i mitten av varje bröd.
Rulla sedan ihop bröden och dela gemsalladen i mitten, vertikalt.

Lägg solroskärnorna åt sidan. Ha sedan i lite olja i pannan och lägg i salladsbitarna med snittytan nedåt. Låt salladen ligga 2-3 minuter innan du lägger ned rullarna.
Stek sedan rullarna i ca 5 minuter på medeltemperatur beroende på krispighet.

Lägg upp sallad på tallriken och skär rullarna i lagom stora bitar.
Skär tomaterna och blanda dessa med lite olja och vinäger.
Garnera tomatsalladen med tryffelsalami, rostade solroskärnor och några äppelskivor.
Toppa med hjortronsylt.

Tillägg

Våtarv, maskrosblad och maskrosblommor.

Råraka med nässlor och blomkål toppad med ramslökskryddad bönkräm

Ingredienser

3 medelstora potatisar
1 blomkålshuvud
1 näve hackade brännässlor
1 gul lök
1 ägg
1 tsk bakpulver
Olja
Salt
Äppelcidervinäger
Honung
Sommargyll/ ryssgubbe/rallarros
Solroskärnor

Gör så här

Värm upp olja i en stekpanna.
Riv potatisen och hälften av blomkålshuvudet. Pressa ut vattnet ur potatisen.
Grovhacka brännässlor och lök.
Blanda ihop alla råvaror med ägget till en smet.
Klicka ut i önskad storlek på plättar och stek gyllene på varje sida.
Skär ner resterande bitar av blomkålen och lägg i lika delar äppelcidervinäger och honung med en nypa salt. Låt ligga en stund.

Tillsätt blommor från sommargyllen eller ryssgubbe samt rallarros. Garnera med blombladen och strö över rostade solroskärnor.

Bönkräm

1 pkt färdigkokta kikärtor
Citron
Ramslök
Rapsolja
Rostad kummin
Peppar
Salt
Yoghurt

Gör så här

Häll av kikärtorna och skölj lätt i vatten.
Mosa ihop ordentligt med en gaffel.
Blanda i alla ingredienser.
Salta efter smak.

Lägg sedan ut rårakan och toppa med klickar av bönkrämen, lite yoghurt och rostad kummin.
Addera blomkålen i vinäger för extra syra och krispighet.
Salta och peppra efter smak.

Varmrökt regnbåge i paket med spetskål och rabarber

Ingredienser

200 g varmrökt regnbåge (tas isär)
1 äppelskiva
4 champinjoner
1 stång rabarber
100 g spetskål
100 g smör1 citron
Kokt potatis (mosas)
Ramslök / purjolök
Citronskal
Björkblad, gröna enbär och granskott
Bakplåtspapper och aluminiumfolie

Gör så här

Dela bakplåtspappret och aluminiumfolien i två lika stora delar och mosa potatisen i botten på varje del.
Skär champinjonerna i skivor, finstrimla spetskålen och skala rabarbern i tum-stora bitar. Lägg detta över potatisen tillsammans med små bitar av fisken.
Toppa varje paket med 50 g smör och citronzest.
Vik sedan ihop paketen och lägg i elden eller i stekpannan.
Låt paketen ligga i 10–15 minuter och vänd under tiden.
Smaka upp med citronsaft

Tillägg

Vildplockade björkblad och krossade enbär i paket.
Toppa med nyplockade vaxiga granskott.

Pannbakad konfektkaka med sommarblommor

Ingredienser

2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl rapsolja
3 msk kakao
1 nypa salt
1 msk hjortronsylt
1/5 dl hackade syrénblommor/fläderblommor
Yoghurt
1 äpple
Harsyra
Ängssyra/rallarros

Gör så här

Rör ihop allt och häll smeten i en stekpanna. Sätt på lock.
Tillaga till önskad konsistens, gärna kladdig.
Skaka stekpannan för att se konsistensen.
Stek ett äpple tills det mjuknar. Dela i två och gröp ur äppelmoset.

Serveras sedan med vispad yoghurt och harsyra. Garnera med ängssyra eller rallarros.

Grancooler


Ingredienser

5 cl Talisker 10
3 cl Gran Zirup
3 cl färsk citronjuice
Tonic

Gör så här

Häll ner allt i ett highball-glas.
Rör om med en barsked.
Addera is och toppa med tonic.
Garnera med en grankvist och sugrör.

Cloudy sour

Ingredienser

5 cl Talisker 10
4 cl Kullamust
2 cl citronjuice
2 cl ljunghonung
1 äggvita

Gör så här

Häll äggvitan och de andra ingredienserna i shakern.
Skaka ordentligt i fem sekunder.
Fyll på med is och skaka till shakern blir frostig.
Dubbelsila ner i ett cocktailglas.
Garnera med en torkad äppelskiva.

TaliToddy10

Ingredienser

5 cl Talisker 10
10 cl varmt vatten
2 cl citronjuice
2 cl apelsinjuice
2 cl ljunghonung
1 nypa kakaonibs

Gör så här

Värm vatten och fyll i en termos.
Häll whiskyn i en Taliskermugg och pressa i lite apelsin.
Fyll på med hett vatten.
Strössla i kakaonibs och lägg i en sked med honung.
Garnera med en torkad
apelsinskiva.

Niki Sjölund

Niki Sjölund är utbildad kock med stort intresse för närproducerat och viltplockat. Numera arbetar han främst som professionell viltplockare och har givit ut två böcker på ämnet.

Bella Porcile

Bella Porcile är en kreativ bartender som sticker ut genom att använda råvaror från skog och mark i sina vackra drinkar. Vilda smaker som får det att gnistra i glasen.

Recept

Visa recept

Vett och etikett

Läs vidare